Шукати в цьому блозі

суботу, 24 вересня 2016 р.

Індія. Тадж-Махал (Taj Mahal)

Чудо світу Тадж Махал

Тадж-Махал — мавзолей-мечеть в Агрі, є одним із шедеврів світової архітектури, знаходиться на півночі індійського штату Уттар-Прадеш. Шах Джахан, правитель цих місць, наказавши спорудити Тадж-Махал в честь своєї дружини Арджуманд Бану, відзначаючи таким чином 18 років щасливого шлюбу і її кончину при їх народження чотирнадцятої дитини. В знак своєї любові і в пам'ять про прекрасну дружину шах наказав звести самий чудовий мавзолей на світі.
Тадж-Махал
Рабіндранат Тагор описавши Тадж-Махал як «сльозу на щоці безсмертя», Редьярд Кіплінг - як «уособлення всього непорочного», а його творець імператор Шах Джахан сказавши, що «сонце і місяць втратили сльози з своїх очей». Щороку туристи чисельністю, що вдвічі перевищує населення Агрі, проходять через ворота міста, щоб хоч раз в житті побачити будинок, по праву названа багатьма найкрасивішим у світі. Мало хто йде розчарованим.
Рассвет над Тадж-Махалом
Тадж-Махал
Світанок над Тадж-Махалом
Це дійсно пам'ять пам'ятник, прекрасний у всі пори року. Є ті, кому дуже подобається вид Тадж-Махала в Шарад Пурніма, перший повний місяць після мусонів, в безхмарний вечір в жовтні, коли світло самий ясній і найромантичніший. Інші люблять дивитися на нього в розпал найсильніших дощів, коли розчин стає напівпрозорим, а його відображення в каналах садів, що оточують мавзолей, розмивається в вкритої брижами води. Альо він справляє заворожливе враження в будь-який час року і в будь-який момент дня. На світанку його колір змінюється від молочного до сріблястого і рожевого, а на заході він виглядає, наче зроблений із золота. Погляньте на нього також в сяйві полудня, коли він засліплююче-білий.





Історія

Тадж-Махал
Мумтаз-Махал и Шах-Джахан
Мумтаз-Махал і Шах-Джахан
Тадж-Махал був побудований Шах Джаханом в пам'ять про його третьої дружини Мумтаз Махал, яка померла, народжуючи йому 14-го дитини, в 1631 р. Смерть Мумтаз розбила серце імператору. Кажуть, що він посивів за одну ніч. Будівництво Тадж-Махала почалася на наступний рік. Вважається, що головна будівля була побудована за 8 років, але весь комплекс закінчили тільки в 1653 р. Незадовго до закінчення будівництва Шах Джахан був повалений своїм сином Аурангзебом і укладений у форт Агри, де провів останні дні, дивлячись на своє творіння через вікно в'язниці. Після смерті, в 1666 р., Шах Джахан був похований тут, поруч з Мумтаз.

Тадж-Махал
Вид с реки Ямуны
Вид з річки Ямуни
Всього на будівництві було зайнято близько 20 000 чоловік з Індії і Центральної Азії. Фахівців привезли з Європи, щоб ті зробили красиві різьблені мармурові панелі і прикрасили їх у стилі п'єтра-дура (інкрустація з використанням тисяч напівдорогоцінного каміння).

У 1983 р. Тадж-Махал був включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і сьогодні виглядає так само бездоганно, як і після закінчення будівництва, хоча масштабна реставрація була проведена на початку XX століття. У 2002 р. внаслідок того, що будівля поступово втратило колір із-за сильної забрудненості міста, освіжили його, застосувавши стародавній рецепт косметичної маски для особи, яким користувалися індійські жінки для збереження краси шкіри. Ця маска називається multani mitti - суміш землі, крупи з зернових злаків, молока та лимона. Тепер в межах декількох сотень метрів навколо будівлі дозволено їздити тільки на екологічно чистому транспорті.
Панорама Тадж-Махала

Архітектура

Тадж-Махал
Персидская каллиграфия
Персидська каліграфія
Точно невідомо, хто саме був архітектором Тадж-Махала, однак честь його створення часто приписують індійському архітектору перського походження імені Устад Ахмад Лахор. Будівництво почалося в 1630 році. З Персії, Османської імперії та країн Європи були запрошені кращі муляри, ремісники, скульптори і каліграфи. Комплекс, що знаходиться на південно-західному березі річки Ямуна в Агрі, складається з п'яти основних будівель: це дарваза, або головні ворота; багееча, або сад; мастжид, або мечеть; наккар зана, або будинок відпочинку, і рауза, сам мавзолей, де знаходиться гробниця.

Тадж-Махал
Цветы, высеченные в мраморе
Квіти, висічені на мармурі
Унікальний стиль Тадж-Махала поєднує елементи перського, середньоазіатського і ісламського характеру архітектури. Серед пам'яток комплексу - мармурова підлога в чорно-білу шахову клітку, чотири 40-метрових мінарети по кутах мавзолею і величний купол в центрі.

Тадж-Махал
Арочный свод
Арочне склепіння
Написані навколо арочних прорізів сури з Корану здаються однакового розміру, незалежно від того, на якій відстані від підлоги вони знаходяться - ця оптична ілюзія створюється за допомогою великого шрифту і відстані між літерами по мірі збільшення висоти написи. В мавзолей Тадж-Махал є і інші оптичні ілюзії. Значні прикраси з pietra dura включають геометричні елементи, а також зображення рослин і квітів, традиційні для ісламської архітектури. Рівень майстерності і складність роботи над пам'ятником стають ясні, коли починаєш розглядати дрібні деталі: наприклад, у деяких місцях на одному декоративному елементі розміром 3 см використані більш 50 дорогоцінних інкрустацій.

Воротами до садам мавзолею можна захоплюватися як окремим шедевром, з витонченими мармуровими арками, куполоподібними камерами на чотирьох наріжних вежах і двома рядами 11 маленьких чаттри (купола-парасольки) над самим входом. Вони являють собою прекрасне обрамлення для першого погляду на весь ансамбль.

Чар-Багх (чотири саду) — невід'ємна частина Тадж-Махала, в духовному сенсі символізують рай, куди полинула Мумтаз-Махал, а в художньому сенсі підкреслюють колір і текстуру мавзолею. Темні кипариси підсилюють блиск мармуру, а канали (у тих рідкісних випадках, коли вони повні), сходяться на широкій центральній майданчику для огляду, не тільки дають прекрасне друге зображення пам'ятника, але і, оскільки в них відбивається небо, додають на світанку і заході м'яке підсвічування знизу.
Ворота в Тадж-Махал
Ворота в Тадж-Махал

Сад Чар-Багх
Сад Чар-Багх

Вид на Тадж-Махал через арку
Вид на Тадж-Махал через арку

На жаль, вандали викрали всі скарби гробниці, але все ж збереглася ніжна краса троянд і маків в багато інкрустованих плитах з онікса, зеленого хризоліту, сердоліку і агата різного забарвлення.

Тадж-Махал
Минарет
Мінарет
По обидві сторони від мавзолею розташовані два майже однакових будівлі: на захід — мечеть, до схід — будівля, яка, можливо, служило павільйоном для гостей, хоча його основна мета полягала в тому, щоб забезпечити повну симетрію всього архітектурного ансамблю. Кожне з них виглядає чудово — спробуйте подивитися на павільйон на сході сонця, а на мечеть — на заході. Вийдіть також до задньої частини Тадж-Махала, на терасі, звідки відкривається вид на річку Джамна до самого форту Агри. На світанку краща (і найдешевша) точка огляду знаходиться на протилежному березі річки, де, згідно з популярною (але, ймовірно, недостовірної) легендою, Шах-Джахан планував встановити дзеркало з абсолютно чорного мармуру, що відбиває Тадж-Махал. Біля берега вишикувалася низка човнів, готових перевезення туристів через річку.

Тадж-Махал
Навершие Тадж-Махала
Навершя Тадж-Махала
Сам Тадж-Махал стоїть на піднесеній мармурової платформі у північному кінці декоративних садів, задньою стороною до річки Ямуна. Піднесений означає, що «вище тільки небо», - це витончений хід конструкторів. Декоративні 40-метрові білі мінарети прикрашають будівлю з усіх чотирьох кутів платформи. Після більш ніж трьох століть вони трохи нахилилися, але, можливо, так було задумано спеціально (установка під невеликим кутом від будівлі), щоб у разі землетрусу вони впали не на Тадж-Махал, а в бік від нього. Мечеть з червоного пісковика з західної сторони - важливий храм для мусульман Агри.

Тадж-Махал\
Кенотаф Мумтаз-Махал
Кенотаф Мумтаз-Махал
Мавзолей Тадж-Махал побудовано з напівпрозорих білих мармурових блоків, на яких вирізані квіти і викладена мозаїка з тисяч напівдорогоцінного каміння. Це чудовий зразок симетрії - чотири однакових боку Таджа з чудовими арками, прикрашені різьбленим орнаментом із завитків в стилі п'єтра-дура і цитатами з Корану, вирізаними каліграфічним шрифтом і прикрашеними яшмою. Вся конструкція з чотирма маленькими куполами, оточуючими знаменитий центральний цибулинний купол.


Відразу під головним куполом знаходиться кенотаф Мумтаз-Махал, надгробок (помилкове) тонкої роботи, оточене перфорованими мармуровими плитами, прикрашеними десятками різних напівкоштовних каменів. Тут же встановлено, порушуючи симетрію, кенотаф шаха Джахана, похованого свергшим його сином Аурангзебом в 1666 р. Світло проникає в центральну кімнату через різьблені мармурові ширми. Справжні могили Мумтаз-Махал і шаха Джахана знаходяться в закритій кімнаті на цокольному поверсі під головним залом. Їх не можна побачити.

Мозаики Тадж-Махала





Мозаики Тадж-Махала

Реквієм в мармурі

Тадж-Махал
Тадж-Махал - символ вечной любви
Тадж-Махал - символ вічного кохання
Махал означає «палац», але в даному випадку Тадж-Махал — зменшувальне ім'я Мумтаз-Махал («дорогоцінний камінь палацу»), який подарували двоюрідній сестрі Шах-Джахана, коли вона вийшла за нього заміж. Дочка брата його матері, вона була його постійною супутницею задовго до того, як він отримав трон, а пізніше вона була першою дамою серед сотень інших в його гаремі. За 19 років шлюбу вона народила 14 дітей і померла при пологах останнього дитини в 1631 р.


Легенда свідчить, що борода Шах-Джахана — йому було 39 років, всього на рік старший за дружину, — побіліла фактично за одну ніч після її смерті, і він продовжував носити траур протягом декількох років, одягаючись у білу в кожну річницю її смерті. Для будівництва Тадж-Махала знадобилося дванадцять років його невтомної роботи з перським архітектором і майстрами, привезеними з Багдада, Італії і Франції, — термін, який можна вважати вищим вираженням його скорботи. «Імперія не має для мене тепер ніякої солодощі, — писав він. — Сама життя втратило для мене всякий смак».

Міфи про Тадж-Махалі

Тадж-Махал
Величие мечети подчеркивает ее отражение в воде
Велич мечеті підкреслює її відображення у воді
Тадж - індуїстський храм
Популярна теорія про те, що Тадж насправді був храмом Шиви, побудованим в ХІІ ст. і пізніше був трансформований у відомий усім мавзолей Мумтаз-Махал, належить Пурушоттаму Нагеш Оуку (Purushottam Nagesh Oak). Він просив відкрити запечатані цокольні кімнати Таджа, щоб довести свою теорію, але в 2000 р. Верховний суд Індії відкинув його прохання. Пурушоттам Нагеш також заявляє, що Кааба, Стоунхендж і папство теж індуїстського походження.

Чорний Тадж-Махал
Це історія про те, що шах Джахан планував побудувати двійник Тадж-Махала з чорного мармуру на протилежному боці річки, як свій власний мавзолей, і цю роботу почав його син Аурангзеб після того, як ув'язнив свого батька у фортеці Агри. Інтенсивні розкопки в районі Мехтаб Багх не підтвердили це припущення. Не було знайдено жодних слідів будівництва.

Розчленування майстрів
Тадж-Махал
Вид на стену и минарет
Вид на стіну і мінарет
Легенда говорить, що після закінчення будівництва Таджа шах Джахан наказав відрубати руки і виколоти очі майстрам, щоб ті ніколи більше не могли повторити її. На щастя, ця історія не знайшла жодного історичного підтвердження.

Осідає Тадж-Махал
Деякі експерти стверджують, що, за деякими даними, Тадж-Махал повільно хилиться в бік русла річки і це викликано змінами в ґрунті з-за поступового висихання річки Ямуна. Археологічна розвідка Індії оголосила наявні зміни по висоті будинку незначними, додавши, що не було виявлено ніяких структурних змін чи ушкоджень за 70 років з моменту першого наукового дослідження Тадж-Махала, проведеного в 1941 р.

Тадж-Махал
Музей
Музей
Музей Тадж-Махал


В комплекс Тадж-Махал входить маленький, але чудовий музей Таджа (вхід 5 рупій; 10:00-17:00 субота-четвер). Він розташований в західній частині садів. У музеї зберігаються оригінали могольських мініатюр, пара портретів шаха Джахана і його коханої дружини Мумтаз Махал зі слонової кістки (XVII ст.). Тут же кілька добре збережених золотих і срібних монет того ж періоду, архітектурні креслення Таджа і кілька витончених тарілок з селадона, які, за чутками, розлетяться на шматки або змінять колір, якщо в їжі на тарілці виявиться отрута.
Вигляд з південного берега річки
Це відмінне місце для спостереження за заходом. Ідіть по стежці, яка тягнеться вздовж східної стіни Тадж-Махала, вниз до маленького храму біля річки. Там ви знайдете човни, на яких можна покататися по річці і насолодитися ще більш романтичними видами. Приготуйтеся заплатити приблизно 100 рупій за човен. В цілях безпеки краще не вирушати сюди поодинці на заході.

Зачаровують нічні види Тадж-Махала
Завораживающие ночные виды Тадж-Махала




Тадж-Махал
З даху кафе в Тадж Гандже
Відмінний варіант для фотографування на світанку - даху кафе в Тадж Гандже. Знімки виходять дуже красиві. Нам здається, що кафе на даху готелю Saniya Palace - найкраще місце. Розташування відмінне, навколо багато зелені. Але в принципі таких гарних місць багато, і всі вони пропонують в якості бонусу вид на Тадж-Махал, яким можна милуватися за чашкою ранкової кави.

Тадж-Махал
Территория Тадж-Махала

Територія Тадж-Махала

Немає коментарів:

Дописати коментар