Шукати в цьому блозі

суботу, 17 жовтня 2015 р.

Великий російський художник Шишкін

Великий російський пейзажист І.І. Шишкін народився в Вятської губернії (сьогодні це республіка Татарстан), в місті Єлабуга, в сім'ї купця І. В. Шишкіна тринадцятого січня 1832.
художник шишкинБатько художника був людиною непересічною. Завдяки його кришталевої чесності, його поважали городяни і цінували його турботу про них. Вісім років він служив міським головою Елабуги і зробив багато доброго для свого міста. Побудований за часів його служби дерев'яний водогін частково діє і в даний час. Іван Васильович був людиною різнобічних знань, він жваво цікавився історією, багато читав. Любов до знань він прищеплював синові з раннього дитинства. Але найголовніше - він заохочував бажання сина малювати, що виявлялося у нього з раннього дитинства.
Однак серйозно почати займатися живописом Шишкіну вдалося лише в двадцятирічному віці, коли у нього вийшло поступити в училище живопису в Москві, де він проходив навчання під керівництвом академіка Аполлона Мокрицького. В училищі відразу виявилася любов Шишкіна до пейзажу. Художник Шишкін захоплюється російської природою, весь свій вільний час він проводить в підмосковних лісах, вивчаючи рослини. Це приносило йому величезне задоволення.
При вивченні натури він став серйозно займатися малюнком. З ранніх графічних робіт становить інтерес малюнок, виконаний в 1853 році і містить
картини художника Шишкінадвадцять дев'ять начерків. Стає очевидним, що художник Шишкін шукає мотиви для картини. До моменту закінчення училища Шишкін вже значно перевершував своїх однокурсників, його природний видатний талант розкрився, і всім викладачам і студентам училища було ясно, що перед ними великий художник.
У січні 1856 Іван Шишкін відправляється в Академію мистецтв Петербурга, де він зарекомендував себе як художник з видатними здібностями. Через три місяці навчання в Академії він привернув до себе увагу професорів своїми пейзажними малюнками.
Як стверджував сам Шишкін, справжньої школою майстерності для нього став Валаам, куди влітку відправлялися учні академії. Шишкіна заворожувала і манила до себе дика і невинно чиста природа Валаамського архіпелагу: гранітні скелі, вікові ялини і сосни. Етюд «Сосна на Валаамі» в 1858 році був удостоєний срібної медалі.
шишкин художникУ 1860 році художник Шишкін з Великою золотою медаллю закінчує Академію і отримує право на закордонне стажування. Він їде з Петербурга, але не за кордон, а в Елабугу, де багато і напружено працює.
Період з 1862 по 1865 Шишкін, художник уже відомий у творчих колах, проводить за кордоном. Найбільше часу він живе в Німеччині та Швейцарії. У 1870 році з'явилося Товариство передвижників, яке стало символом нової творчої епохи. Ідеалам передвижничества творець не зраджував ніколи. Картини художника Шишкіна брали участь у всіх пересувних виставках Товариства.
Помер художник Шишкін за роботою восьмого березня тисяча вісімсот дев'яносто восьмого року. Він працював у майстерні, потім відвідав родичів, пославшись на нездужання, повернувся додому і знову почав працювати. Через деякий час помічник побачив, що Іван Іванович впав зі стільця. Підбігши до нього, він зрозумів, що майстер мертвий.

Немає коментарів:

Дописати коментар