Шукати в цьому блозі

неділю, 25 вересня 2016 р.

Узбекистан. Медресе Шер-Дор.

Медресе Шер-Дор.


"Емір-полководець, справедливий Ялангтуш: 
мова, спроможний висловити слова хвали його вдосконалення - перли,
таке медресе спорудив на землі,
що його висотою земля возгордилась перед небом:
в кілька років не долетить на вгору високої арки
з великими зусиллями крил орел розуму,
в кілька карнов* не підніметься на вершину його веж
майстерний акробат думки по канату.
Коли архітектор зобразив його арки склепіння
то небо від подиву прикусило новий місяць, як палець.
так як Ялангтуш Бахадур був його засновником,
рік побудови його названо "Ялангтуш Багодур"

Віршований напис, викарбуваний на камені в медресе Шер-Дор.

Це медресе побудовано з 1619 по 1636 роки. І як би є архітектурним повторенням медресе Улугбека. По боках головного порталу розташовані ребристі куполи на високих барабанах, що підносяться над двоповерховою фасадом.
   Поряд з геометричним і рослинним орнаментом у декорі медресе широко використані ісламські вислови. Особливо цікаво заповнення тимпанів портальної арки малюнками: человеколикий, променистий овал сонця і фігура тигра, набрасывающегося на лань.
Звідси і походить назва «Шер-дор» - «Тигрів має». Цей малюнок до середини XX століття був практично втрачений і відновлений в ході реставраційних робіт.
Композиція його головного фасаду повторює композицію головного фасаду медресе Улугбека, примітні тут монументальні рубчасті куполи на високих барабанах між порталом і кутовими мінаретами.
На тому місці, де тепер знаходиться медресе Шердор, при Улугбек була споруджена ханака для суфіїв. Непомірно великі розміри купола, ймовірно, стали причиною того, що вже у XVII столітті це будівля розвалилася.
На місці ханаки правитель Самарканда Ялангтуш-бій почав будувати велике медресе, пізніше отримало назву Шердор (тобто медресе «з левами»).
Медресе Шер-Дор.
На портале изображены фантастические звери кошачьей породы и серны.
Будівля будувалося майже 17 років. Автором його був зодчий Абдул Джаббар. Це будівля - повне наслідування знаходиться напроти медресе Улугбека, але в інших пропорціях.
За два століття, що минули з часу побудови медресе Улугбека, на Регістані накопичився значний, товщиною близько двох метрів, культурний шар, і медресе Улугбека як би вросло в землю, набуло спотворені пропорції.
За останні роки проведені великі ремонтно-реставраційні роботи та археологічні дослідження: відремонтовані худжри, виправлена обвалилася частина джгута і цегляного склепіння портальної арки, укріплена різьблена мозаїка тимпани, розібраний і заново перекладено деформировавшийся зведення головного порталу (величина загального прольоту нової кладки - 12,5 метра).
У цій складній роботі брали активну участь узбецькі народні майстри, які виробляла розбирання і кладку зводу за давніми традиціями, без кружал. Кладка закінчена в 1925 році.
Пізніше були перекладені купол і склепіння худжр, а також облицьовані крила фасадів медресе і дворових фасадів. В результаті археологічних розтинів влітку 1956 року С. Н. Юренев встановив гарний стан фундаменту медресе; припускають, що фундамент медресе складений з цегли, отриманих при розбиранні стін улугбековской ханаки.
Знайдені фрагменти архітектурної кераміки ханаки. Розкрито будівля, яка стояла на місці Шердора до побудови ханаки. У 1960 - 1962 роках реставровані два мінарети (висота кожного 31 метр) головного фасаду медресе і різьблена мозаїка великого тимпани.
Медресе Шер-Дор.Медресе Шер-Дор.Один из минаретов медресе Шер-Дор.Один из минаретов медресе Шер-Дор.Медресе Шер-Дор.Медресе Шер-Дор.Настенные росписи на фасаде медресе Шер-Дор.Настенные росписи на фасаде медресе Шер-Дор.Купол медресе Шер-Дор.Купол медресе Шер-Дор.Медресе Шер-Дор.Медресе Шер-Дор.Деталь минарета Шер-Дор.Деталь минарета Шер-Дор.

Немає коментарів:

Дописати коментар