Шукати в цьому блозі

суботу, 17 жовтня 2015 р.

Художники-передвижники і їхню творчість. Російські художники-передвижники 19 століття

Художники-передвижники і їхню творчість. Російські художники-передвижники 19 століття


Історія створення товариства

Художники-передвижники були першими російськими реалістами. Вони протиставляли свою творчість строгим академічним канонам, далеким від сучасної дійсності і запитів нинішнього життя. Товариство пересувних виставок було організовано в Петербурзі. Цікава історія створення цієї спільноти. У 1863 році чотирнадцять кращих випускників Академії мистецтв зажадали від керівництва дозвіл на вільний вибір теми конкурсної картини. Отримавши відмову, молоді студенти, не роздумуючи, вийшли зі складу навчального закладу, організувавши вільну артіль. У 1870 р з ініціативи В. Перова вони разом з художниками Москви створили Товариство пересувних виставок. Перша експозиція була відкрита вже в 1871 році. У своїх роботах молоді реалісти прагнули зобразити справжню життя постійно страждає і пригнобленого селянства, що знаходиться під владою багатіїв і поміщиків. Виставки, які влаштовували художники-передвижники, мали величезний успіх, причому у найрізноманітніших верств населення.

художники передвижники

За весь час існування об'єднання було проведено сорок вісім виставок у Москві, Петербурзі, Ризі, Ярославлі, Тулі, Саратові, Кишиневі, Казані, Курську, Воронежі, Полтаві, Харкові, Одесі, Києві та інших містах. «Народні експозиції» також стали влаштовуватися і в невеликих містах, селах і селах. Просвітництво простого народу - це одна з ідей, яку переслідували художники-передвижники. Список учасників цієї спільноти включає в себе кращих скульпторів і живописців дев'ятнадцятого-двадцятого століть. Серед них немалоізвестние Г. Г. Мясоєдов, В. Петров, І. Крамськой, К. Савицький, Г. Саврасов, А. Куїнджі, І. Шишкін, І. Рєпін, В. Васнецов, І. Левітан, С. Іванов, А . Архипов та інші імениті діячі.

Творча діяльність

29 листопада 1871 в Петербурзі відбулося відкриття першої пересувної виставки. На експозиції були представлені роботи шістнадцяти живописців. На суд глядачів було виставлено сорок сім полотен. Пізніше, вже в Москві, число виставлених картин досягло 82. Ця ж експозиція згодом була перевезена в Київ і Харків. Такі картини російських художників-передвижників, як «Майська ніч» (І. Крамського), «Мисливці на привалі», «Портрет купця І. С. Каминіна», «Рибалка», «Портрет А. М. Островського» (В. Г . Перова), «Граки прилетіли» (А. Саврасова), «порожняк» (І. Прянишникова) увійшли в історію російського мистецтва. У своїх роботах реалісти спиралися не лише на досвід вітчизняного живопису, але й на досягнення класичного і сучасного світового мистецтва. Багато представників товариства в різні роки за направленням Академії мистецтв відвідували зарубіжні країни, де переймали досвід своїх колег, вивчали живопис різних епох і стилів. Свої спостереження і враження від побаченого вони реалізовували в роботах. Творчість художників-передвижників в чому визначило рух світового живопису дев'ятнадцятого-двадцятого століть.

Олексій Саврасов

російські художники передвижники 19 століття
Художник-пейзажист. Є одним із засновників Товариства передвижників. У 1844 році молодий художник всупереч волі батька надходить в училищі живопису, яке з успіхом закінчує в 1850 році. Перші пейзажі Олексія Кіндратовича - «Вид на Кремль у негоду», «Вид Москви з Воробйових гір» - пройняті ідеями романтизму. Саврасов активно бере участь у виставках, викладає в Училище ліплення і живопису. У 1862 році він здійснює поїздку за кордон, де відвідує Лондонську художню виставку, Париж, Мюнхен, Дрезден, Берлін, Копенгаген та ін. Особливо привернули увагу художника німецькі та англійські живописці своїм прагненням до самостійності і правді. У цей період Олексій Кіндратович пише одну зі своїх знаменитих картин - «Лосиний острів», за яку згодом був удостоєний премії на конкурсі в Москві. З 1870 він разом з дружиною подорожує по Росії (Кострома, Ярославль, Новгород). Свої враження від краси рідної природи він передає в картинах. Так з'являється «Розлив Волги» і «Граки прилетіли». Саме ці картини були представлені на першій виставці, яку організували російські художники-передвижники. У творах, написаних в 870-х роках, все більше відчувається тривога і печаль: «Захід над болотом», «Місячна ніч», «Могили над Волгою», «Жито». Останні роки життя художник провів у глибокій нужді.
творчість художників передвижників

Іван Шишкін

Імена художників-передвижників відомі далеко за межами Батьківщини. Яскравий приклад тому - І. Шишкін. Саме з його ім'ям пов'язана історія вітчизняного пейзажу, його творіння стали національної класикою і придбали величезну популярність. Народився майбутній художник у невеликому містечку Єлабузі в сім'ї купця в 1832 році. У 1848-му він вступив до Казанську гімназію, але не закінчив її. Повернувшись додому, довгий час перебуває в пошуках свого подальшого шляху. У двадцять років молодий Шишкін надходить в училище живопису, де з головою поринає в навчання і творчість. Художник постійно малює. Його надихає природа, лісові та сільські пейзажі, селянський побут. Перша, що дійшла до наших часів робота Шишкіна, - це «Сосна на скелі». Масляна картина була написана в 1855 році. У 1856 році Іван Іванович вступає до Академії мистецтв (Петербург). Його ранні твори пройняті романтикою. У 1858 році він пише одну зі своїх найвідоміших картин «Вид на острові Валаамі». За цю роботу в 1860 році на академічній виставці він був удостоєний золотої медалі. Після закінчення Академії (1860 р) Шишкін відправляється за кордон. У цей період він створює немалоізвестний шедевр «Вид на околицях Дюссельдорфа», представлений на виставці в Парижі. Після повернення на батьківщину Іван Іванович зближується з І. Крамским - засновником «Артілі художників». У наступні роки він пише ряд пейзажів («В околицях Москви», «Рубка лісу», «Корабельна гай», «Струмок у лісі»). Свої роботи він постійно виставляє на експозиціях, які влаштовують російські художники-передвижники. І донині шедеври цього великого пейзажиста користуються величезною популярністю.
російські художники передвижники

Іван Миколайович Крамской

Російські художники-передвижники 19 століття створили величезну портретну галерею. У своїх роботах вони зображували кращих людей країни, видатних діячів науки, культури. Багато шедеври були написані на замовлення відомого мецената і колекціонера П. Третьякова. Воістину блискучим портретистом був І. Крамськой. Сильні сторони таланту цього яскравого художника і психолога проявилися в портреті Льва Толстого. Цей шедевр був написаний в 1873 р в Ясній Поляні. На перший план художник висуває ясний і мудрий розум письменника. Образ знаменитого російського літератора будується на основі контрасту (внутрішньої значущості і зовнішньої простоти). Ще однією значущою роботою Крамського є картина «Нерозважне горі», що передає всю глибину материнських почуттів. У 1860-1870 роках він активно бере участь в організації виставок, які проводили художники-передвижники. На другий експозиції була представлена робота Крамського «Христос у пустелі». Доробок художника, в основному, складають портрети простих людей: «Полесовщик», «Невідома», «Селянин з вуздечкою» і т. Д.
картини російських художників передвижників

Ілля Юхимович Рєпін

Мабуть, найбільш значущим явищем в історії російського живопису стала картина «Бурлаки». У своїй роботі художник колоритно показав образ простого народу. До Рєпіна до такого глибоко трагічна і приголомшливому сюжетом ніхто не звертався. У цьому шедеврі художник показав своє майстерне володіння усіма засобами мистецтва досконало. Ще одна значна творіння Рєпіна - «Хресний хід в Курській губернії». Написана в 1883 році, картина приваблює незвичайним мальовничим і композиційним рішенням. Релігійна процесія, зображена на картині, уособлює збірний образ села з усіма її групами і класами. З особливою любов'ю і співчуттям автору вдалося намалювати образи простих селян. Особливе місце в творчості живописця займає революційна тематика. Ним створені картини «Під конвоєм», «Не чекали», «Відмова від сповіді». У 1880-і роки Ілля Юхимович звертається до портретного жанру, зображуючи видатних діячів сучасності, таких як Д. Менделєєв, А. Дельвіг, М. Глінка та ін.

Василь Максимович Максимов

Свої перші художні навички він отримав в іконописних майстерень. Василь Максимович закінчив у Петербурзьку Художню Академію по класу історичного живопису. Всі свою творчість художник присвятив зображенню самобутнього селянського світу. Його картини не вражають гостротою сюжетів і яскравими фарбами. Однак ця особливість лише привернула увагу цінителів мистецтва. Найбільш відомими його роботами є: «Все в минулому», «Хворий чоловік», «Сімейний розділ». Так само як і багато інших художники-передвижники 19 століття, Василь Максимович у своїй творчості прагнув максимально відобразити творчі ідеали та цінності свого часу.

Василь Григорович Перов

імена художників передвижників
Народився в Тобольську в 1834 році. В юнацькому віці молодий художник надходить в Училище живопису. Його першою суттєвою роботою є «Приїзд станового на слідство». Шедеври, написані в молоді роки, мали величезний успіх на пересувних виставках. Незабаром за картину «Проповідь в селі» Василь Григорович був нагороджений золотою медаллю. Його перші картини відображають соціально-критичну спрямованість автора. Яскравий приклад тому - «Сільський хресний хід на Великдень», «Проповідь в селі» та ін. У більш пізні роки Перов виступає як портретист-пейзажист. Йому належать портрети Ф. Достоєвського і А. Островського. Саме Василь Григорович був одним з ініціаторів активних дій Товариства.

Абрам Юхимович Архипов

художники передвижники 19 століття
Цьому художнику відводиться важливе місце в жанрового живопису того часу. У своїх шедеврах Архипов максимально правдиво зображував життя простого сільського народу. Його картини «Зворотний», «На Оке», отримали широке визнання у всьому світі. У деяких своїх роботах він розкриває соціальні проблеми («Прачки», «поденщіци» і т. Д.), Зображуючи важкий селянську працю.

Немає коментарів:

Дописати коментар